Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πώς ανάβουμε το τζάκι

Και να που ο χειμώνας μπορεί να άργησε λιγουλάκι αλλά τελικά ήρθε. Οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και μαζί με το κρύο έφτασε και ο καιρός για το τζάκι . Αν λοιπόν έχεις τζάκι στο σπίτι σου φρόντισε να μάθεις πως ανάβεις μόνος σου και να μην εξαρτάσαι από κανέναν. Γιατί εκτός του ότι έτσι θα κάνεις και οικονομία, η φωτιά είναι και πολύ καλή παρέα.



* Αρχικά πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις παραγγείλει ξύλα. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, τρέξε. Υπάρχουν ειδικές μάντρες από όπου μπορεί να προμηθευτείς, ή ακόμη και να σου τα φέρουν και να στοιβάξουν εκεί που θέλεις. Οι ειδικοί θα σου πουν και τι είδους ξύλα να πάρεις, αλλά ένας συνδυασμός από οξιά (καίγεται εύκολα και γρήγορα για αρχή) και ελιά (καίγεται αργά για διάρκεια) θεωρείται ιδανικός. Επίσης, φρόντισε να μην ξεχάσεις τα απαραίτητα προσανάμματα. Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείς να φέρεις και μόνος σου ξύλα (πάντα τα πεσμένα ή τα ξερά) απο το βουνό αλλά αυτό γίνεται το καλοκαίρι

* Βέβαια, αντί για προσάναμμα ξύλου μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την πατροπαράδοτη εφημερίδα.

* Βασικό βήμα στην προετοιμασία την φωτιάς είναι να καθαρίσεις το τζάκι από τυχόν στάχτη και οπωσδήποτε να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας έτσι ώστε να έχει δίοδο ο καπνός. Ο μοχλός για το καπάκι αυτό λογικά θα βρίσκεται κάπου στη βάση της καμινάδας και είναι πολύ σημαντικό να τον βρεις και να τον τραβήξεις πριν ανάψεις τη φωτιά. Αν αργήσεις, αφ' ενός θα καεί και δεν θα μπορείς να τον αγγίξεις, αφ' ετέρου θα γεμίσει αμέσως καπνό το δωμάτιο.

* Στη συνέχεια συγκέντρωσε μερικά προσανάμματα ή εφημερίδες και βάλ' τα κάτω από τη σχάρα -που καλό είναι να έχεις στο τζάκι σου για να μπορούν τα ξύλα να αερίζονται, άρα και να καίγονται πιο όμορφα και σωστά.

* Τοποθέτησε δύο τρία ξύλα το ένα πάνω στο άλλο στη σχάρα με προσοχή όμως να αφήνεις αρκετά κενά μεταξύ τους για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω. Αν δεν έχεις σχάρα φρόντισε να τοποθετήσεις τα ξύλα σε σχήμα τέτοιο που θα θυμίζει τις ινδιάνικες σκηνές αφήνοντας στη μέση ένα μεγάλο κενό για τα προσανάμματα ή τις εφημερίδες και το κενό αέρος.

* Στην συνέχεια αυτής της μικρής στοίβας, βάλε δύο μικρά κομμάτια ξύλο παράλληλα μεταξύ τους στην αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα.

* Επάνω από αυτά δύο μεγαλύτερα κάθετα προς τα προηγούμενα και παράλληλα μεταξύ τους και τελείωσε στην κορυφή με ένα μεγαλύτερο.

* Μετά, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σπίρτο ή έναν αναπτήρα για να ανάψεις τα πιο εύλεκτα υλικά που έχεις βάλει στη βάση και να ξεκινήσεις τη φωτιά.

* Καλό είναι φυσικά τα ξύλα να είναι στεγνά γιατί έτσι θα ανάψουν πιο εύκολα αλλά θα γλιτώσεις και αρκετό καπνό.

* Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγες ακόμη εφημερίδες μέχρι να πιάσει καλά η φωτιά.

* Στο τέλος, μην ξεχάσεις να βάλεις την πόρτα μπροστά στο τζάκι και να μην αφήνεις τη φωτιά χωρίς να έχεις ρίξει πρώτα μια ματιά. Για καλό και για κακό.

Κι ένα βίντεο που θα βοηθήσει αν δεν έχετε σχάρα δεν πειράζει και φυσικά δεν χρειάζεται να βάλετε τόσες πολλές εφημερίδες...
Πάντως αν δεν ανάψεις με την πρώτη μην απογητεύεστε προσπαθήστε πάλι και σε λίγο καιρό θα ανάβει η φωτιά με ένα βλέμμα (που λέει ο λόγος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου