Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Βελούδινο ψωμί σιμιγδαλένιο

Ζυμώνω αρκετά συχνά διάφορα ψωμάκια, τα κλασσικά με λευκό ή μαύρο αλεύρι, ανάμεικτα, διαφορετικά γερμανικά ψωμιά με μπύρα κτλ. Αυτό το ψωμάκι το έχω ξεχωρίσει γιατί θυμίζει ψωμί μπριός και όσες μέρες και να περάσουν δεν σκληραίνει, παραμένει φρέσκο και μαλακό και δεν τρίβεται. Τα παιδιά μου το λατρεύουν και έχω δύσκολους κριτές πιστέψτε με...


Τι χρειαζόμαστε:

·         170 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό


·         400 ml. γάλα


·         300 ml. νερό


·         70 γραμ. βούτυρο βιτάμ ή φυτίνη


·         2 κ.γ. αλάτι


·         2 κ.γ. ζάχαρη


·         1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού


·         λίγη βανίλια


·         2 αυγά

·         30 γραμ. μαγια νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή


·         700 γρμ. αλεύρι άσπρο





Πως το κάνουμε:


1.    Βάλτε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το σιμιγδάλι, και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μία πολύ πηχτή κρέμα.


2.    Αποσύρετε την κατσαρόλα και ρίξτε το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και τα αρωματα.


3.    Ανακατέψτε ζωηρά και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό.


4.    Βάλτε το στο μίξερ προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε κανονικά μέχρι να έχετε μία ζύμη απαλή.


5.    Αφήστε το να ξεκουραστεί σκεπασμένο 15 λεπτά και μετά πλάστε δύο μακρουλές φόρμες.

6.    Όταν ανέβει, ψήστε στους 180 βαθμούς και κρυώστε σε σχάρα.


Λίγα μυστικά ακόμα


Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι 100-150 γρμ. και μην το κοψετε ζεστό, είναι πιο καλό την επόμενη μέρα.


Από το βιβλίο "Το ψωμί" της Εύης Βουτσινά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου